Apakah Itu Ketombe dan Cara Mengatasi Ketombe?


Wisata / Friday, July 24th, 2020

Apakah Itu Ketombe dan Cara Mengatasi Ketombe

Ketombe adalah masalah umum pada kulit kepala. Ketombe serta menyebabkan ketidakselesaan pada kulit kepala dan kadangkala atau selalu menjadi faktor gangguan psikologi apabila penghidap Ketombe yang kronik hilang keyakinan diri dan sukar untuk bergaul dengan masyarakat.

Apakah Itu Ketombe?

Apa itu Ketombe dan apa itu biang keringat? Ketombe adalah sel-sel dari kulit kepala yang telah mati dan mengelupas. Hampir semua orang di dunia mengalami masalah Ketombe selepas akil baligh dan setakat ini, belum ada penawar yang pasti untuk Ketombe walaupun kebanyakan kes Ketombe boleh dirawat pakai syampu.

Kira-kira 487,000 sel/cm² mengelupas setelah pakai rawatan bahan pencuci seperti syampu. Angka itu adalah angka yang regular namun, sesetengah orang membebaskan Ketombe dalam angka yang tidak regular sama ada kronik ataupun yang dicetuskan oleh beberapa faktor iaitu sehingga 800,000 sel/cm² dan boleh diiringi oleh kemerahan pada kulit kepala dan kerengsaan.

Separuh daripada populasi yang telah akil-baligh mengalami masalah Ketombe. Ketombe serta selalu mengakibatkan kegatalan pada kulit kepala. Ia telah dikenal pasti bahawa keratinosit, iaitu sejenis sel utama di dermis, memainkan peranan penting dalam tindak balas imunologi yang mendorong kepada pembentukan kelemumur.

Tahap Ketombe boleh berubah-ubah mengikut musim dan selalunya menjadi lebih teruk ketika musim sejuk. Ketombe jarang ada di kalangan mereka yang belum akil-baligh, mula ada ketika remaja dan awal 20an, dan mula menghilang apabila umur semakin meningkat.

Ketombe Rontok.

Terdapat beberapa punca Ketombe termasuklah seperti kulit kering, dermatitis seborrhoeic, tidak menggosok kulit kepala dengan betul dan bisa ketika mandi, terlalu sering mensyampu rambut, sensitiviti atau alahan kepada produk penjagaan rambut, ekzema, psoriasis atau serta daripada sejenis kulat.

Apabila lapisan epidermal terus menggantikan dirinya, sel-sel ditolak keluar di mana ia akhirnya akan mati dan mengelupas. Untuk kebanyakan orang, sel yang mengelupas ini terlalu kecil sehingga tidak bisa ketara. Namun, terdapat beberapa keadaan yang mana menyebabkan sel menjadi pesat terutama di bahagian kulit kepala.

Secara hipotesis, untuk mereka yang mengalami masalah Ketombe, sel-sel kulit akan menjadi matang dan akan mengelupas dalam 2-7 hari, yang mana adalah dalam sekitar sebulan bagi mereka yang tidak ada masalah kelemumur. Ini akan menyebabkan pengelupasan sel-sel kulit mati dalam jumlah yang banyak dan muncul sebagai kelemumur berwarna putih atau kelabu pada kulit kepala, kulit badan dan pakaian.

Menurut sebuah kajian, Ketombe adalah hasil daripada tiga faktor iaitu:

1. Minyak pada kulit yang serta dikenali sebagai sebum atau rembesan sebum.

2. Mikroorganisma kulit daripada produk metabolik kulit atau lebih spesifik, kulat Malassezia.

3. Individu yang sensitif kepada alahan.

Mikroorganisma.

Menurut sebuah kajian pada tahun 2016, bakteria terutamanya Propionibacterium dan Staphylococcus adalah lebih penting dalam pembentukan Ketombe berbanding kulat. Kehadiran bakteria adalah disebabkan oleh air dan jumlah sebum.

Kulat Malassezia furfur (sebelum ini dikenali sebagai Pityrosporum ovale) serta pernah dikatakan menjadi punca terjadinya Ketombe. Walau bagaimanapun, spesies kulat ini memang muncul secara semula jadi pada permukaan kulit mereka yang ada masalah Ketombe dan serta yang tidak ada masalah Ketombe. Pada tahun 2007, ia telah diketahui bahawa agen yang menyebabkan kelemumur adalah Malassezia globosa, yang memetabolismekan kehadiran triglycerides dalam sebum melalui pembebasan lipase (bukan lipas) dan menyebabkan asid oleic.

Ketika Ketombe, tahap Malassezia meningkat dari 1.5 kepada 2 kali ganda daripada tahap regular. Asid oleic menekan bahagian atas dermis iaitu stratum corneum dan menyebabkan tindak balas radang kepada mereka yang mengalami kecenderungan atau sensitif yang mana akan menganggu homeostasis dan menghasilkan belahan tidak menentu di sel-sel stratum corneum.

Walaubagaimanapun, punca sebenar Ketombe masih belum diketahui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *